Lea Nieuwhof

beeldend kunstenaar

Avant-gardes collectie Triton Foundation

De expositie 'Avant-gardes' in de Kunsthal in Rotterdam toont werken van kunstenaars die deel uit maken van een aantal vernieuwende stromingen in de beeldende kunst. De kunstwerken zijn verzameld door Willem en Marijke Corda. Zij begonnen hun collectie met het aankopen van Nederlandse meesters uit de 17e eeuw, zoals Koekkoek en de Haagse school, gevolgd door werken van moderne kunstenaars zoals Appel.

Sinds 1996 verzamelt het echtpaar Corda werken van vertegenwoordigers van diverse avant-garde stromingen na 1870. De collectie bestaat uit ongeveer 250 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van ruim 170 kunstenaars. Die maakten deel uit van vernieuwende stromingen zoals het impressionisme, symbolisme, fauvisme en expressionisme naast de Russische abstractie, het futurisme, de stijl, het surrealisme, en École de Paris.

Indrukken
Een expositie van een verzameling is als een groot feestelijk buffet, waar de lekkerste en mooiste gerechten uitnodigend naast elkaar opgesteld staan. De kijker loopt rond, neemt waar hij zin in heeft, komt nog een keer terug en probeert misschien iets dat onbekend is. Wat jongens die er rond lopen, hebben geen moeite hun keuze te maken. Unaniem vinden ze een rechthoekig blauw doek met twee gaten helemaal niets. Hun meningen over wat ze mooi vinden lopen uiteen. De een kiest voor een klein model van een beeld van Naum Gabo. Je kunt goed zien hoe de kunstenaar de draden spant over kleine inkepingen in de perspex-vormen. Het landschap van Sisley geschilderd met kleine toetsen groen, blauw en paars spreekt een ander aan. Het lijkt op een tv-beeld, het lijkt alsof alles past. Het schilderij van Robert Zandvliet ernaast heeft dezelfde kleurstelling.

meer lezen, ga naar http://www.LeaNieuwhof.info/weblog/80/avant-gardes-collectie-triton-foundation