Lea Nieuwhof

beeldend kunstenaar

De Onderzeebootloods. Talking about painting

Voor de vierde keer dagen museum Boijmans van Beuningen en het Havenbedrijf Rotterdam kunstenaars uit om de confrontatie aan te gaan met de Onderzeebootloods. In voorgaande jaren exposeerden Atelier van Lieshout, Elmgreen en Dragset en Sarkis er, met installaties en groot ruimtelijk werk. Het karakter van de ruimte als werkruimte, atelier wordt benadrukt door de keuze om drie schilders uit te nodigen een bepaalde periode in de ruimte te werken en vervolgens een expositie op te bouwen.

De twee grote hallen, waar tot de jaren vijftig onderzeeërs gebouwd werden, stralen met hun verweerde grijsgroene muren en hun metalen constructies een industriële sfeer uit. Geen serene witte muren, uitgebalanceerd klimaat, aangepaste verlichting, maar stof, roest en een wisselende lichtinval vormen de omlijsting van de schilderijen.

Welke eigenschappen moeten werken hebben om in een dergelijke sfeer gezien en ervaren te kunnen worden?

De drie kunstenaars, Klaas Kloosterboer (Neder-land), Jim Shaw (Los Angeles, VS) en Chris Martin (New York, VS) hebben ieder hun eigen strategie om ruimte op te eisen voor hun werk.


meer lezen, ga dan naar http://www.LeaNieuwhof.info/weblog/78/de-onderzeebootloods-talking-about-painting