Lea Nieuwhof

beeldend kunstenaar

wat zien wij als we naar de werkelijkheid kijken?

In een grote voorjaarsexpositie besteedt Museum Boijmans van Beuningen aandacht aan het ruimtelijke en het fotografische werk van Medardo Rosso, Brancusi en Man Ray. 

Het zijn drie kunstenaars die rond 1900 in Parijs werken en die een grote invloed gehad hebben op de manier waarop er naar de werkelijkheid en naar kunst gekeken wordt. Bijzonder onderdeel van de expositie zijn foto’s die Rosso en Brancusi gemaakt hebben van hun werk. Deze zijn eerder een onderdeel van een doorlopend werkproces dan een representatieve afbeelding van een kunstwerk. 

 Verdeeld over 3 zalen is het werk van de kunstenaars opgesteld. In de overgangen tussen de ruimte staan werken die een mogelijke wederzijdse beïnvloeding en verbanden laten zien. 

Het belang van licht is een gemeenschappelijke factor in hun werk. Licht heeft een grote invloed op de beleving van de ruimtelijke vormen van Brancusi en Rosso. Het glanzende, naar het onstoffelijke neigende oppervlak van Brancusi staat in een groot contrast met het ruwe, klonterige oppervlak van de beelden van Rosso. 

meer lezen...?

ga naar  http://www.LeaNieuwhof.info/weblog/83/wat-zien-wij-als-we-naar-de-werkelijkheid-kijken