Lea Nieuwhof

beeldend kunstenaar

Avant-gardes collectie Triton Foundation

Indrukken

 

Een  expositie van een verzameling is als een groot feestelijk buffet waar de lekkerste en mooiste gerechten uitnodigend naast elkaar opgesteld staan. De kijker loopt rond, neemt waar hij zin in heeft, komt nog een keer terug en probeert misschien iets dat onbekend is.  De jongens , die er rond lopen tijdens hun schoolvakantie, hebben geen moeite hun keuze te maken. Unaniem vinden ze een  rechthoekig blauw doek met 2 gaten helemaal niets. Hun meningen  over wat ze mooi vinden lopen uit een.  De een kiest voor een klein model van een beeld van Naum Gabo . Je kan goed zien hoe de kunstenaar de  draden  spant over kleine inkepingen in de  perspex vormen.  Het  landschap van Sisley geschilderd met kleine toetsen groen, blauw paars  spreekt een ander aan. Het lijkt op een tv beeld, het lijkt alsof alles past.  Het schilderij van Robert Zandvliet  er naast heeft dezelfde kleurstelling.  De  kwaststreken die  5 tot 10 cm breed zijn, maken het onderwerp moeilijk herkenbaar en niet zo boeiend voor ze. Andere bezoekers zijn meer ervaren kijkers. Dwalend door de ruimtes laten ze zich verleiden door kleuren of sferen  of zoeken ze herkenning.  

 

Om van deze expositie te kunnen genieten is een gezelschap bestaande uit  een ervaren kijker en iemand met een onbevangen oog een goede combinatie.  De naam van de kunstenaar staat groot naast het  kunstwerk. In een boekje staan  wat gegevens. Een duidelijke verhaal  in de presentatie ontbreekt, tenzij  je de goed gedocumenteerde en lijvige catalogus aanschaft.  Er is afwisselend geordend op kleur of thema,  op stroming of techniek. Dat leidt soms tot combinaties die intrigerende verbanden leggen.  Een  tekening met los geschilderde lijnen van het  profiel  van Elvis, die gemaakt is  door Andy Warhol hangt naast een abstract  werk . Het werk van Van Tongerloo is  opgebouwd uit fragiele verticale  en horizontale lijnen en een paar kleurvlakken. In beide situaties is gebruikt gemaakt van lijnen en vlakken. De een zoekt naar beheersing, verfijning, precieze afstemming van verhoudingen en vormen, de ander speelt met de herkenbaarheid van het profiel van een idool en materialen en vlakken.                                                       

 

Op de expositie is werk te zien van kunstenaars met grote en bekende namen. Het werk zelf kan zeer bescheiden zijn.  Mondriaan is bij voorbeeld vertegenwoordigd met een schets,  die komt uit een brief.  Maar de overzichten die ontstaan wanneer een aantal kleine bladen a la salon wordt opgehangen, zijn boeiend.  Een paar vierkante meter met werken in verschillende tekenstijlen en tekentechnieken toont de magie van een paar veegjes en lijnen. Ook interessant zijn de tekeningen en composities  van vertegenwoordigers van de  Russische Avantgarde. Maar  waarom hangen  bewerkte foto’s van Christo, die dienen als voorstudie  van een inpakproject in New York er tussen ?

 

Er zijn veel mooie werkstukken, die de aandacht vragen, maar het geheel blijft een onrustige indruk maken.