Lea Nieuwhof

beeldend kunstenaar

De Onderzeebootloods. Talking about painting

Voor de vierde keer dagen museum Boijmans van Beuningen en het Havenbedrijf Rotterdam kunstenaars uit om de confrontatie aan te gaan met de Onderzeebootloods. In voorgaande jaren exposeerden Atelier van Lieshout, Elmgreen en Dragset en Sarkis er, met installaties en groot ruimtelijk werk. Het karakter van de ruimte als werkruimte, atelier wordt benadrukt door de keuze om drie schilders uit te nodigen een bepaalde periode in de ruimte te werken en vervolgens een expositie op te bouwen.

De twee grote hallen, waar tot de jaren vijftig onderzeeërs gebouwd werden, stralen met hun verweerde grijsgroene muren en hun metalen constructies een industriële sfeer uit. Geen serene witte muren, uitgebalanceerd klimaat, aangepaste verlichting, maar stof, roest en een wisselende lichtinval vormen de omlijsting van de schilderijen.

Welke eigenschappen moeten werken hebben om in een dergelijke sfeer gezien en ervaren te kunnen worden?

De drie kunstenaars, Klaas Kloosterboer (Neder-land), Jim Shaw (Los Angeles, VS) en Chris Martin (New York, VS) hebben ieder hun eigen strategie om ruimte op te eisen voor hun werk.


meer lezen, ga dan naar http://www.LeaNieuwhof.info/weblog/78/de-onderzeebootloods-talking-about-painting

 

Hand Made


Met meer dan 500 objecten, die voor een groot deel afkomstig zijn uit de eigen collectie van Boijmans van Beuningen, wordt in de tentoonstelling 'Hand Made' aandacht besteed aan de discussie over het ambacht.
Hoe definiëren wij het ambacht? Wat betekenen de begrippen die we met ambacht associëren als kunst, huisvlijt, virtuositeit, eerlijkheid, uniciteit en traditie? Waarom werd er lange tijd op ambacht neergekeken en waarom vinden we het nu weer uniek en bijzonder? Verschillende visies op heersende opvattingen en meningen worden aan de hand van de voorwerpen belicht. Daarnaast kan men ook ervaren wat ambacht is. In telkens wisselende workshops kun je kennismaken met bepaalde technieken.

De expositie begint met een eerbetoon aan de anonieme ambachtsman, in de vorm van het gietijzeren schip van Grayson Perry met de titel 'The tomb of the unknown craftsman':

meer lezen, ga naar http://www.LeaNieuwhof.info/weblog/79/handmade

 

Avant-gardes collectie Triton Foundation

De expositie 'Avant-gardes' in de Kunsthal in Rotterdam toont werken van kunstenaars die deel uit maken van een aantal vernieuwende stromingen in de beeldende kunst. De kunstwerken zijn verzameld door Willem en Marijke Corda. Zij begonnen hun collectie met het aankopen van Nederlandse meesters uit de 17e eeuw, zoals Koekkoek en de Haagse school, gevolgd door werken van moderne kunstenaars zoals Appel.

Sinds 1996 verzamelt het echtpaar Corda werken van vertegenwoordigers van diverse avant-garde stromingen na 1870. De collectie bestaat uit ongeveer 250 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van ruim 170 kunstenaars. Die maakten deel uit van vernieuwende stromingen zoals het impressionisme, symbolisme, fauvisme en expressionisme naast de Russische abstractie, het futurisme, de stijl, het surrealisme, en École de Paris.

Indrukken
Een expositie van een verzameling is als een groot feestelijk buffet, waar de lekkerste en mooiste gerechten uitnodigend naast elkaar opgesteld staan. De kijker loopt rond, neemt waar hij zin in heeft, komt nog een keer terug en probeert misschien iets dat onbekend is. Wat jongens die er rond lopen, hebben geen moeite hun keuze te maken. Unaniem vinden ze een rechthoekig blauw doek met twee gaten helemaal niets. Hun meningen over wat ze mooi vinden lopen uiteen. De een kiest voor een klein model van een beeld van Naum Gabo. Je kunt goed zien hoe de kunstenaar de draden spant over kleine inkepingen in de perspex-vormen. Het landschap van Sisley geschilderd met kleine toetsen groen, blauw en paars spreekt een ander aan. Het lijkt op een tv-beeld, het lijkt alsof alles past. Het schilderij van Robert Zandvliet ernaast heeft dezelfde kleurstelling.

meer lezen, ga naar http://www.LeaNieuwhof.info/weblog/80/avant-gardes-collectie-triton-foundation