Lea Nieuwhof

beeldend kunstenaar

Avant-gardes collectie Triton Foundation

De expositie 'Avant-gardes' in de Kunsthal in Rotterdam toont werken van kunstenaars die deel uit maken van een aantal vernieuwende stromingen in de beeldende kunst. De kunstwerken zijn verzameld door Willem en Marijke Corda. Zij begonnen hun collectie met het aankopen van Nederlandse meesters uit de 17e eeuw, zoals Koekkoek en de Haagse school, gevolgd door werken van moderne kunstenaars zoals Appel.

Sinds 1996 verzamelt het echtpaar Corda werken van vertegenwoordigers van diverse avant-garde stromingen na 1870. De collectie bestaat uit ongeveer 250 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van ruim 170 kunstenaars. Die maakten deel uit van vernieuwende stromingen zoals het impressionisme, symbolisme, fauvisme en expressionisme naast de Russische abstractie, het futurisme, de stijl, het surrealisme, en École de Paris.

Indrukken
Een expositie van een verzameling is als een groot feestelijk buffet, waar de lekkerste en mooiste gerechten uitnodigend naast elkaar opgesteld staan. De kijker loopt rond, neemt waar hij zin in heeft, komt nog een keer terug en probeert misschien iets dat onbekend is. Wat jongens die er rond lopen, hebben geen moeite hun keuze te maken. Unaniem vinden ze een rechthoekig blauw doek met twee gaten helemaal niets. Hun meningen over wat ze mooi vinden lopen uiteen. De een kiest voor een klein model van een beeld van Naum Gabo. Je kunt goed zien hoe de kunstenaar de draden spant over kleine inkepingen in de perspex-vormen. Het landschap van Sisley geschilderd met kleine toetsen groen, blauw en paars spreekt een ander aan. Het lijkt op een tv-beeld, het lijkt alsof alles past. Het schilderij van Robert Zandvliet ernaast heeft dezelfde kleurstelling.

meer lezen, ga naar http://www.LeaNieuwhof.info/weblog/80/avant-gardes-collectie-triton-foundation

 

In welke taal zal ik u mijn verhaal vertellen..?

Deze vraag wordt gesteld in de film Qanok, van Seyit Battal Kurt. In deze film keert de maker terug naar het dorp Toprakkale, waar hij is opgegroeid. Hij heeft een Koerdische en Turkse achtergrond en leeft nu in Nederland. De sociale structuur van het dorp van zijn jeugd, waarin alles vast ligt en bekend is, is vervangen door een sociale structuur met onbekende regels, waarin het eigen handelen tot onvoorspelbare uitkomsten leidt.

De vraag is ook de titel van de expositie in het kader van 400 jaar Nederland Turkije in het Stedelijk Museum Schiedam. Tien hedendaagse Turkse kunstenaars geven hun antwoord in de universele taal van beelden en poëzie. Foto’s, video’s, tekeningen belichten vragen over identiteit, migratie, de positie van de vrouw en de veranderende sociale structuren in de trek van dorpsgemeenschappen naar steden.

De poëtische taal
Zwart Het haar,
Zwart de wenkbrauwen
Zwart ….

 

meer lezen, zie http://www.LeaNieuwhof.info/weblog/82/in-welke-taal-zal-ik-u-mijn-verhaal-vertellen

 

Kleding of sculptuur

De Zuid-Koreaanse ontwerpster Rejina Pyo is de winnaar van de Han Nefkens Fashion Award. Deze prijs wordt twee jaarlijks uitgereikt om experimentele ontwikkelingen in de mode te stimuleren. Rejina Pyo kreeg de prijs voor haar collectie waarmee zij afstudeerde aan MA Fashion Womenswear aan het Central Saint Martins College of Art & Design in Londen. Zij kreeg een geldbedrag om nieuw werk te ontwikkelen en de mogelijkheid dit te laten zien tijdens een expositie in Museum Boijmans van Beuningen. Het resultaat, een collectie kledingstukken met de titel 'Structural mode' is in de Willem van der Vorm galerij te zien. De plek van de expositie, naast de als garderobe in gebruik zijnde kledingcarrousel van Wieki Somers en de zaal van Richard Serra, lijkt symbolisch voor het onderzoek van de ontwerpster naar de grens tussen draagbare kleding en sculptuur.

meer lezen...., ga naar http://www.LeaNieuwhof.info/weblog/81/kleding-of-sculptuur