Lea Nieuwhof

beeldend kunstenaar

In welke taal zal ik u mijn verhaal vertellen..?

Deze vraag wordt gesteld in de film Qanok, van Seyit Battal Kurt. In deze film keert de maker terug naar het dorp Toprakkale, waar hij is opgegroeid. Hij heeft een Koerdische en Turkse achtergrond en leeft nu in Nederland. De sociale structuur van het dorp van zijn jeugd, waarin alles vast ligt en bekend is, is vervangen door een sociale structuur met onbekende regels, waarin het eigen handelen tot onvoorspelbare uitkomsten leidt.

De vraag is ook de titel van de expositie in het kader van 400 jaar Nederland Turkije in het Stedelijk Museum Schiedam. Tien hedendaagse Turkse kunstenaars geven hun antwoord in de universele taal van beelden en poëzie. Foto’s, video’s, tekeningen belichten vragen over identiteit, migratie, de positie van de vrouw en de veranderende sociale structuren in de trek van dorpsgemeenschappen naar steden.

De poëtische taal
Zwart Het haar,
Zwart de wenkbrauwen
Zwart ….

 

meer lezen, zie http://www.LeaNieuwhof.info/weblog/82/in-welke-taal-zal-ik-u-mijn-verhaal-vertellen

 

Kleding of sculptuur

De Zuid-Koreaanse ontwerpster Rejina Pyo is de winnaar van de Han Nefkens Fashion Award. Deze prijs wordt twee jaarlijks uitgereikt om experimentele ontwikkelingen in de mode te stimuleren. Rejina Pyo kreeg de prijs voor haar collectie waarmee zij afstudeerde aan MA Fashion Womenswear aan het Central Saint Martins College of Art & Design in Londen. Zij kreeg een geldbedrag om nieuw werk te ontwikkelen en de mogelijkheid dit te laten zien tijdens een expositie in Museum Boijmans van Beuningen. Het resultaat, een collectie kledingstukken met de titel 'Structural mode' is in de Willem van der Vorm galerij te zien. De plek van de expositie, naast de als garderobe in gebruik zijnde kledingcarrousel van Wieki Somers en de zaal van Richard Serra, lijkt symbolisch voor het onderzoek van de ontwerpster naar de grens tussen draagbare kleding en sculptuur.

meer lezen...., ga naar http://www.LeaNieuwhof.info/weblog/81/kleding-of-sculptuur

 

Beutener Buiten Beeld

In de Kunsthal wordt de schilder Jan Beutener geëerd met een overzicht van werk gemaakt in de periode van circa 1968 tot en met 2011. De expositie Buiten Beeld is te zien van 10 maart tot en met 3 juni 2012. Nadat hij een korte periode werkzaam was als etser en abstract werk maakte, koos hij voor de schilderkunst en voor een realistische weergave. 'Om me heen is er vrijwel niets dat ik zou willen schilderen, maar in mijzelf ontstaan beelden die mij zo bezighouden, dat ik ze voor me wil zien en daarom schilder ik. ( ... ) Al zijn mijn voorstellingen gecomponeerd met gegevens uit de werkelijkheid, toch is alle realiteit schijn in mijn werk: er is een nieuw beeld ontstaan'. Zo beschrijft hij zelf  zijn creatieve proces.  De naam Beutener heeft ondanks een lange succesvolle carrière als kunstenaar en ook als docent aan onder andere Ateliers 63 geen bekende klank. De handtekening op de schilderijen is vaak maar nauwelijks zichtbaar. Bescheiden nemen de letters genoegen met een plaats die ondergeschikt is aan een ordening van zaken die volgens de schilder veel belangrijker zijn in een schilderij.

In between (1986)
Een dunne witte lijn scheidt twee licht getinte vlakken. De lijn verandert. Soms heeft hij een venijnig scherp randje, soms is de verflaag doorschijnend en rul en de contour vaag.

meer lezen, kijk op http://www.leanieuwhof.info/weblog/72/beutener-buiten-beeld