Lea Nieuwhof

beeldend kunstenaar

Kleding of sculptuur

De Zuid-Koreaanse ontwerpster Rejina Pyo is de winnaar van de Han Nefkens Fashion Award. Deze prijs wordt twee jaarlijks uitgereikt om experimentele ontwikkelingen in de mode te stimuleren. Rejina Pyo kreeg de prijs voor haar collectie waarmee zij afstudeerde aan MA Fashion Womenswear aan het Central Saint Martins College of Art & Design in Londen. Zij kreeg een geldbedrag om nieuw werk te ontwikkelen en de mogelijkheid dit te laten zien tijdens een expositie in Museum Boijmans van Beuningen. Het resultaat, een collectie kledingstukken met de titel 'Structural mode' is in de Willem van der Vorm galerij te zien. De plek van de expositie, naast de als garderobe in gebruik zijnde kledingcarrousel van Wieki Somers en de zaal van Richard Serra, lijkt symbolisch voor het onderzoek van de ontwerpster naar de grens tussen draagbare kleding en sculptuur.

meer lezen...., ga naar http://www.LeaNieuwhof.info/weblog/81/kleding-of-sculptuur

 

Beutener Buiten Beeld

In de Kunsthal wordt de schilder Jan Beutener geëerd met een overzicht van werk gemaakt in de periode van circa 1968 tot en met 2011. De expositie Buiten Beeld is te zien van 10 maart tot en met 3 juni 2012. Nadat hij een korte periode werkzaam was als etser en abstract werk maakte, koos hij voor de schilderkunst en voor een realistische weergave. 'Om me heen is er vrijwel niets dat ik zou willen schilderen, maar in mijzelf ontstaan beelden die mij zo bezighouden, dat ik ze voor me wil zien en daarom schilder ik. ( ... ) Al zijn mijn voorstellingen gecomponeerd met gegevens uit de werkelijkheid, toch is alle realiteit schijn in mijn werk: er is een nieuw beeld ontstaan'. Zo beschrijft hij zelf  zijn creatieve proces.  De naam Beutener heeft ondanks een lange succesvolle carrière als kunstenaar en ook als docent aan onder andere Ateliers 63 geen bekende klank. De handtekening op de schilderijen is vaak maar nauwelijks zichtbaar. Bescheiden nemen de letters genoegen met een plaats die ondergeschikt is aan een ordening van zaken die volgens de schilder veel belangrijker zijn in een schilderij.

In between (1986)
Een dunne witte lijn scheidt twee licht getinte vlakken. De lijn verandert. Soms heeft hij een venijnig scherp randje, soms is de verflaag doorschijnend en rul en de contour vaag.

meer lezen, kijk op http://www.leanieuwhof.info/weblog/72/beutener-buiten-beeld

 

 

De Cellules van Absalon

Vanaf 11 februari tot 13 mei is in museum Boijmans van Beuningen een expositie te zien met grote witte objecten, maquettes en films van Absalon (1964-1993). Deze Israëlische kunstenaar kwam tijdens zijn studie in Parijs in contact met de ideeën achter moderne architectuur zoals die van le Corbusier, Bauhaus, de Stijl en het Russisch constructivisme. Hij werd gefascineerd door ruimtes en hun invloed op de menselijke geest en het menselijk handelen. Zijn belangrijkste project wordt gevormd door de Cellules, witte op de maat van zijn lichaam ontworpen wooneenheden. Door deze Cellules in 6 wereldsteden te plaatsen, wilde hij een door zichzelf bepaalde manier van leven en denken mogelijk maken. Hij stierf voordat dit plan uitgevoerd kon worden.

In de toren (Cellule no.5)
Het is heel rustig binnen. Buiten schreeuwt nog steeds een man, maar het geluid irriteert niet meer. Licht komt naar binnen door 2 lange rechthoekige openingen. Alles is wit. Je ruikt nog een beetje de verf. De ronde ruimte is door een denkbeeldige lijn van het trapgat naar een blokvorm aan de andere kant in tweeën verdeeld. Aan de ene kant vormt een halfronde plaat met matras een bed. Aan de andere kant lijkt een boogvormig vlak een bureau. Aan het uiteinde is een cilindervormig gat dat een wasbak zou kunnen zijn. Er staat een smal en hoog rechthoekig krukje. Het licht vervloeit in de halfronde delen van heel wit naar grijze schaduwvlekken. Hoeken en vormen worden door de licht donker contrasten scherp getekend. Door het trapgat steekt de ladder die steil omlaag gaat. Beneden steken bezoekers hun hoofd naar binnen door de lage deur en kijken omhoog. Er is ruimte voor nog een persoon boven, maar de meesten wachten. De benedenverdieping heeft een doucheruimte, een blokvorm waarvan een kast gemaakt kan worden en een halfrond blad dat als keukenblok zou kunnen dienen. Het is duidelijk dat de maker zich niet voorstelt hoe hij met een kopje thee in zijn hand de steile ladder naar boven weer opklimt.

meer lezen.....ga naar http://www.leanieuwhof.info/weblog/69/de-cellules-van-absalon